Érettségi külsősöknek – tavaszi vizsgaidőszak

Gimnáziumunk lehetőséget biztosít korábban nálunk vagy más gimnáziumban végzett diákoknak arra, hogy – amennyiben továbbtanulásukhoz szükséges – nálunk tehessenek közép- és/vagy emelt szintű (ún. szintemelő, kiegészítő vagy ismétlő, esetleg javító) érettségi vizsgát. (Informatika érettségi vizsgára sajnos középszinten nem tudunk jelentkezéseket elfogadni, továbbá a többi tárgyból is csak a szabad kapacitásunknak megfelelően!) 

Csak olyanok jelentkezését tudjuk fogadni, akik már NEM ÁLLNAK TANULÓI JOGVISZONYBAN középfokú intézménnyel, továbbá az iskola nem köteles mindenki jelentkezését befogadni.

A jelenleg is az intézményünk felnőttoktatásán tanulókra vonatkozó információk ebben a hírben találhatóak.

A kialakult járványügyi helyzet miatt, csak előzetes időpont foglalással lehet jelentkezni az érettségi vizsgára, melyhez időpontot az érettségi időpontfoglalás aloldalunkon foglalhat.

A jelentkezés végső határideje 2021. február 15-e.

Feltétlen hozzák magukkal:

  • személyi igazolványukat vagy útlevelüket
  • lakcím kártyájukat
  • érettségi bizonyítványukat (ennek hiányában eredeti törzslapkivonat)
  • középiskolai bizonyítványukat (valamennyi tanévről)

Esetleges kérdéseikkel, problémáikkal keressék Kriska Ádám tagozatvezető igazgatóhelyettest (1/216-0304).

Ezek a vizsgák – a vonatkozó jogszabályok szerint – díjkötelesek. A vizsgadíjak az OH közleménye szerint az alábbiak:

  • a középszintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 15 %-ának megfelelő összeget kell fizetnie (ez az összeg 2021-ben 25’000 – Ft),
  • az emelt szintű érettségi vizsgáért minden vizsgadíjra kötelezett jelentkezőnek az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25 %-ának megfelelő, összeget kell fizetnie (ez az összeg 2021-ben 42’000 – Ft).

A fenti összegek vizsgatárgyanként értendőek.  Ha jelentkező a középszintű vizsgajelentkezését egy középiskolába nyújtja be, úgy a középszintű vizsga fent meghatározott vizsgadíját a középiskola által biztosított belföldi postautalványon (= csekken) kell befizetni. Emelt szintű vizsgajelentkezés esetén a vizsga díját minden esetben az Oktatási Hivatalnak kell befizetni, az iskola által biztosított belföldi postautalványon (= csekken).

Térítésmentesen vehető igénybe:

  • az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája.
  • azon vizsgázók esetében, akik a 2019/2020. tanév május-júniusi vizsgaidőszakára térítésmentesen jelentkeztek érettségi vizsgára, de azon a veszélyhelyzet miatt nem jelentek meg, az érettségi vizsgát a 2020/2021. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában térítésmentesen tehetik le.
  • azon vizsgázók esetében, akik a 2019/2020. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában valamely vizsgatárgyból sikeres érettségi vizsgát tettek, az érettségi bizonyítvány megszerzése után, legkésőbb a 2020/2021. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában az adott vizsgatárgyból egy alkalommal térítésmentesen tehetnek ismétlő érettségi vizsgát.